Varför heter det ”syra” i folsyra

Information om folsyra: Varför heter det ”syra” i folsyra, det låter farligt?
Nej, att det heter ”syra” är inte det minsta farligt. Det betyder bara att en av beståndsdelarna i ämnet är syre. Se som exempel kolsyra som finns i alla drycker med bubblor i. Folsyra är tvärtom mycket nyttigt och livsviktigt om man inte får i sig ämnet vitamin b9 på naturlig väg (genom grönsaker, rotfrukter, bär, frukter med mera). Om du får för låg halt vitamin b9 i kroppen kan den inte producera röda blodkroppar vilket leder till blodbrist. Dessutom blir det svårt för kroppen att nybilda celler.
Gravida kvinnor måste ha en ännu högre dos av ämnet för att inte barnet ska drabbas av ryggmärgsbråck, vilket förr ledde till att barnet dog en kort tid efter födseln. I dag kan man operera – men barnet får inget normalt och värdigt liv, varför de flesta väljer abort när de får reda på att fostret har ryggmärgsbråck (något man vet ganska tidigt under graviditeten).
Den enda fara man kunnat påvisa med folsyra är att äldre personer har fått höjd benägenhet att få cancer om de får för hög dos av folsyra i sig. Läs mer på folsyra.org.

Andra inlägg.