Vad är egentligen Stockholm

Vad är egentligen Stockholm
Varje stad har lite av en konstant identitetskris. Vi vet så mycket att Stockholm är Sveriges största stad och landets huvudstad. Men i och med sin storlek och roll som huvudstad är det i övrigt mycket svårt att sätta en säker etikett på staden. Det är så mycket enklare i ett litet samhälle någonstans i Småland vars hela försörjning kommer ur ett pappersbruk. De kan skriva på en skylt vid stadsgränsen: ”Här gör vi dasspapper”.
I Stockholm gör man allt och inget. Stockholm är både en essens av sin direkta närhet, av hela landet samt hela världen. Det är svårt att säga något annat än att det är en stor stad som också är ett lands huvudstad.
Genom åren har de klipska grabbar som marknadsför Stockholm för turister försökt hitta på slogans som ska sammanfatta vad staden egentligen är, och därmed göra den både attraktiv och lättförståelig för turister. Ett populärt epitet var ”Nordens Venedig” och syftade då på att Stockholm – med allt sitt vatten – är nästan som Venedig, med allt sitt vatten. Och eftersom Venedig är ett så jädrans populärt resmål så kanske man kan lura folk att tro att Stockholm är exakt samma sak som Venedig – för att där finns vatten; men kanske en aning kallare.
Enligt denna slogan är Stockholm nästan som något annat; ett ofullständigt Venedig. Lite taskigt mot Stockholm faktiskt.
På senare år har man i stället försökt etablera att Stockholm är ”The Capital of Scandinavia”. Det är lite för långt åt andra hållet; för det kanske Köpenhamn, Helsingfors och Oslo kan tycka vara lite förmätet att påstå.
Om du går in på www.stockholmsinfo.se kan du se själv att Stockholm är en mångkulturell, mångekonomisk, mångnaturlig och mångfacetterad stad – som utmanar och blir spännande för var och en. Räcker inte det?

Andra inlägg:

  1. logi i Stockholm