Tankar om framtidens betalningsmedel

Tankar om framtidens betalningsmedel
Man skulle vilja säga att kreditkort är här för att stanna. Men det skulle vara lika mycket lögn som att säga att sedlarna och mynten är här för att stanna. Men det kan vi se att de inte är då de mer eller mindre håller på att fasas ut ur samhället. Redan nu är det flera Svenska städer som gjort sina stadsbussar kontantfria. Knappt har vi vant oss vid att betala allt med vårt kreditkort innan nästa generations olika betalningsmedel är på väg
Redan idag finns olika alternativ som hoppar över både kontanter och kreditkort. Om du handlar via internet finns det tjänster som Internetbank, Payson och e-plånbok. Då gör du dina betalningar med hjälp av en kod eller den dosa du får av din bank när du skaffar bank via internet.
Det finns även tekniska lösningar som gör att du kan betala olika tjänster med hjälp av appar till din mobiltelefon. I flera städer kan du köpa en biljett på stadsbuss med hjälp av att skicka ett sms. Du får sedan en bild i din mobil som du visar upp för busschauffören.
Via Facebook, som de flesta idag når både via dator och mobil, finns också olika lösningar för pengatransaktioner – företrädesvis mellan kompisar.
Hur nästa steg i betalningsmedlens evolution ska se ut finns det ännu bara idéer och tankar om. Men det finns visioner om allt från att du bara ska behöva sätt din tumme på en liten scanner till att du får ett chipp inopererat någonstans i kroppen som automatiskt scannas av när du önskar betala för något.
Problemen som man står inför i det läget handlar om etik och integritet – och kommer nog inte att lösas på ett tag. Vill du läsa mer om dagens kreditkort kan du gå in på www.kreditkortfakta.se.

Andra inlägg.