Ryggsmärtans ytterligheter

I kampen mot smärta i ryggen finns det de mest skilda kurer för hur man ska komma till rätta med smärtan.
Frågar man en läkare som fastnat något i utvecklingen så är bästa sättet att hantera smärta smärtstillande tabletter. Börja med panodil och när de inte hjälper längre så skriver läkaren ut starkare. Vid någon punkt har du börjat ta riktigt starka tabletter och snart har du fastnat i ett tablettmissbruk som kräver större och större dos för att dels dämpa smärtan och dels hantera abstinens. Och på allt detta har du massor av abstinens.

Frågar du någon som snöat in på alternativ medicin så finns det utan tvekan en uppsjö av olika metoder från att dricka silvervatten till att bära exotiska stenar runt halsen och meditera.

Frågar du en välutbildad läkare eller sjukgymnast av idag så kan du dels få väl anpassad sjukgymnastik där man använder kroppens egna medel för att ta hand om smärtan – och dels får du tillgång till olika hjälpmedel. Exempelvis ergonomisk stol när du sitter på jobbet, en tempur madrass i ditt sovrum och en tens unit som du kan koppla in när du får ont.

En bra stol för ergonomiskt riktighet är ergositter, som är designad att avlasta ryggen. Tempurmadrassen anpassar sig efter din rygg och ser till att du får optimal sovställning till natten. Tens uniten kan du koppla fast där det gör ont med fästkuddar och sedan sänder du milda elektriska impulser som neutraliserar det onda. Läs mer om dessa produkter på ergonomifakta.se.

Andra inlägg.