Låna för att spara

Låna för att spara
Att låna pengar för att spara pengar låter helt säkert som en kontradiktion. Men tänker man i fler steg är det en självklarhet. Det finns mycket i vår omgivning som kostar mer pengar än de behöver.
Din bil är gammal; drar mycket bensin och läcker onödigt mycket olja. En ny bil är billigare i drift.
Din kyl och frys har några år på nacken. Dels försämras deras förmåga att hålla tätt med åren och dels är äldre vitvaror betydligt mer energislösande än nya maskiner.
Äldre fönster släpper igenom mer värme än nya fönster och dåligt isolerade väggar släpper ut all värme. Nya fönster och restaurering av väggarnas isolering kan dra ner värmekostnaderna ordentligt.
Solceller på taket kan i förlängningen göra ditt hushåll självförsörjande även om själva solcellerna kan vara en saftig investering i dagsläget. (Dock blir dessa allteftersom billigare, ju mer efterfrågan ökar).
Det kan alltså krävas en ganska stor investering för i dag, för att spara pengar på sikt. Tyvärr är det väldigt många som inte har råd att dra ner på utgifterna. Visst låter det absurt. Men när vi gått igenom exempel ovan så är det glasklart. Det kanske i vissa fall dröjer 15 år innan investeringarna har betalat sig, men efter det är det ren vinst. Dock krävs det att investeringen görs nu, annars är varje år som man väntar ett nytt år som det inte sparas.
Därför kan det vara mycket vettigt att låna pengar till dessa investeringar. Handlar det dessutom inköp av bil eller förbättringar på ditt hus, så brukar du kunna får väldigt fördelaktiga lån av olika långivare. Då kan du sätta in bil eller hus som säkerhet.
Om du går in på www.norrbanken.se kan du se vilka lån kan få för att kunna göra dina besparande investeringar.

Andra inlägg:

  1. Låna – få – hyra: vad är vad?