Låna – få – hyra: vad är vad?

Låna – få – hyra: vad är vad?
Före pengarnas tid var det lätt att skilja på att låna, få och hyra.
Låna Pengar : din spjutspets har gått sönder och du ska på jakt. Vad gör du? Din gode vän Gro har två spjutspetsar och du får låna hans ena. När jakten är över lämnar du tillbaks den lånade spjutspetsen.
Få: Samma situation som ovan, men när du kommer och ska lämna tillbaks spjutspetsen säger Gro: ”Guhum. Hrbrum. Argh!” (Vilket betyder: ”Äh, du kan få den. Behåll den du.”)
Hyra: I dagens juridiska termer kan man inte prata om hyra i detta fall, då man då bör blanda in pengar – och det fanns som bekant inte på Gros tid. Men en variant är – om vi fortsätter utgå från exemplet ovan – att Gros vän går med på att låna ut spjutspetsen till Gro – mot att Gro ger sin vän ett kg av det mammutkött som han får ut av jakten med spjutspetsen.
Gro får alltså hyra spjutspetsen för kostanden av ett kilo mammutkött.

Idag pratar man om att låna pengar. Men egentligen är det inte det vi menar. Vi pratar egentligen om att hyra pengar. För den som ”lånar ut” vill oftast ha en ersättning för det.
Du kan visserligen ha en god vän – som gro hade – som lånar ut pengar, utan att vilja ha någon ersättning. Eller en riktig god vän som bara ger dig pengar. Men så fort man vänder sig till en långivare handlar det om hyra av pengar. Och då gäller det att hitta den som lånar ut pengar till bäst pris.
I vår tid kan man göra det mesta via internet – så också att hitta den långivare som ger dig bäst pris på lån. På www.bankjamforelse.se finns en sådan tjänst. Du fyller enkelt i och väntar sedan svaret.

Andra inlägg.