Kan konsumtion göra dig lyckigare?

Kan konsumtion göra dig lyckigare?
När man ställer den frågan rakt ut så verkar alla vara rörande överens om att så är det absolut inte. Det är både fult och tabu att ens antyda något åt det hållet. Ändå så är det så oerhört många som försöker söka sin lycka genom att konsumera. ”Bara jag köper det där smycket så kommer jag att må lite (eller mycket) bättre.” Och reklamen blåser upp den känslan i oss som om de satt en megafon till en liten röst.
Detta känns som två helt motsatta ståndpunkter på var sin sida om samma sanning. Och på något sätt känns ingen av versionerna vara sann – för annars skulle de inte gå så vitt i sär. Precis som med så mycket annat ligger sanningen någonstans mitt i mellan.
Konsumtion är att köpa något av någon annan. Om detta något har skapats med kärlek, kunnande och omtanke – då bör väl detta på något sätt kunna överföras till den som köper. Men det kräver ju samtidigt att detta något är skapat med kärlek och köpes och ägs med respekt för den kärleken.
Tag som exempel ett smycke som designas av en framstående designer. Nog kan det skänka ett visst mått av lycka att köpa det smycket. Det konstverket.
Allt beror på vad som säljs och varför man köper.
Om du går in på smycke så har du ett bra exempel. Här finns 149 olika smyckesmärken. Allt från massproducerande till unika och uttrycksfulla konstnärer. Vad skulle göra dig lycklig att köpa?

Andra inlägg:

  1. Konsten att göra en riktigt bra affär