Gör ett kap och flyg billigt till Kapstaden

Gör ett kap och flyg billigt till Kapstaden
Vid Afrikas sydligaste udde hittar man Kapstaden som förhållandevis länge fick vara i fred från Européernas kolonialism. Upptäcktsresande som Barolomeu Diaz och Vasco da Gama var där och nosade i slutet av 1400-talet, men det var först i mitten av 1600-talet som Holländarna grundande en spaningsstation där.

Kapstaden förblev Holländskt fram till tidigt 1800-tal då Britterna invaderade staden för att hindra att Fransmännen gjorde det. Dock gjorde Holländarna ett par försök att återta i början av 1800-talet. Relationen mellan den vita befolkningen i Sydafrika och Storbritannien var ansträngd och resulterade slutligen i de två boerkrigen där Sydafrika till slut bröt sig loss från det Brittiska imperiet och bilade egen stat med Kapstaden som huvudstad. Några som dock inte blev fria var den svarta befolkningen som betraktades som lägre stående människor och bland annat saknade rätt att rösta i parlamentsvalet.

1948 kom Nationalistparitet till makten som genomdrev apartheidlagarna som på olika sätt förbjöd svarta och färgade att röra sig och verka inom de vitas områden. Och de vitas områden utökades allt efter behag. Hela stadsdelar med svarta människor kunde tvångsförflyttas för att vita ansåg sig behöva marken till olika syften.

De svartas motståndsorgan – ANC – blev förbjudet och deras ledare dömdes till livstidsfängelse att avtjänas på Robbie Island utanför Kapstadens kust. Den mest kända av dessa var Nelson Mandela. Mandela blev sedermera Sydafrikas president, efter att omvärldens påtryckningar tvingat Sydafrikas regim att avskaffa apartheid och ge de svarta rösträtt.

I dag är Kapstaden en mångkulturell kittel där svara, vita och färgade av olika slag (Indier är en stor folkgrupp i Sydafrika) lever sida vid sida – och har blivit ett av världens populäraste turistmål. Du hittar billiga flygresor till Kapstaden på billiga flyg – där en kraftfull sökmotor letar igenom 600 olika flybolags resor.

Barcelona
Berlin
Bangkok
Brussels
Copenhagen
Dublin

Andra inlägg:

  1. Åk till Rom och vinka åt Påven
  2. Personer som förtjänar en blomma