Ett känslomässigt besök i Anne Franks hus

Om du har ett historiskt intresse är Amsterdam en fantastisk stad att besöka. Inte bara för arkitekturen och alla museer av skiftande slag, utan för vad som faktiskt har hänt i staden. Du har nog hört talas om Anne Frank. Den unga flickan som hölls gömd i två år i en lägenhet i Amsterdam innan Nazisterna slutligen fick tag på henne och hennes familj och skickade dem till Auschwitz. Under de två åren i lägenheten skrev Anne dagbok som hittades av hennes far Otto Frank när han återvände till lägenheten efter frigörelsen. Anne hade då dött i dödsmarscherna från Auschwitz, men hennes själ och ande har levt vidare som få andras efter förintelsen. Få böcker har blivit så mycket lästa om den händelsen som Anne Franks dagbok.
Lägenheten var en del av Otto Franks fabrik, som han inredde och gjorde osynlig från utsidan. Arbetet i fabriken fortsatte medan tre familjer levde där inne. De anställda i fabriken var lojala och höll deras existens hemlig, men till slut läckte det ut åt fel håll och deras gömställe blev avslöjat. Endast Otto Frank överlevde förintelsen.
Idag är lägenheten ett museum där man kan se hur familjerna levde. Här finns inventarier kvar från tiden och citat från boken. Här finns även en Oscarsstatyett! Som skänktes till museet av skådespelerskan Shelley Winters. Hon vann den för bästa kvinnliga biroll som Mrs Petronella van Daan i filmatiseringen av Anne Franks dagbok 1959.
Vill du läsa mer om Amsterdam, gå in på www.amsterdamhotel.se.

Andra inlägg.