Det märkliga decenniet när nördigt blev coolt

Under andra halvan av 90-talet blev nördigt coolt. Bland det coolaste man kunde ha på sig var en stickad kofta och tjocka militärglasögon. Framför allt glasögon – som är attributet nummer ett för nördighet – blev så inne det bara kunde bli. De skulle vara stora, eller hornbågade, eller tjockbågade. Eller trasiga.

Ja, 1997 kom första boken i serien om Harry Potter ut: ”Harry potter och de vises sten”. Huvudkaraktären Harry är definitivt en nörd och hans glasögon är inte bara stora och runda, utan under stora delar av första boken även trasiga. Boken blev så populär att det blev inne bland barn i Harrys ålder att tejpa sina glasögon så att de såg lagade ut.
Harry Potter är ett typiskt exempel på hur populär nördigheten var. Med översättning till 63 språk i 300 miljoner exemplar har böckerna om Harry Potter slagit många rekord. Bokserien fick ytterligare uppsving när böckerna började filmatiseras och började gå på bio från och med 2001 till 2011.

Idag har vi väl kommit över det värsta av denna trend och det är inte i första hand nördigheten som är cool. Men från denna epok lever dock kvar att glasögon kan vara coolt. Och det är en stor vinst. Nu kan många, även de som anses som mest coola, ses i glasögon utan att någon höjer på ögonbrynet. Det är fortfarande coolt. Det handlar bara om att hitta rätt glasögon. Gå in på www.glasogonfakta.se och leta efter de som gör dig cool. http://www.glasogonfakta.se/kopa-glasogon/

Andra inlägg:

  1. Märkliga saker att göra i London
  2. Glasögon för att se eller synas