Åk till Rom och vinka åt Påven

Åk till Rom och vinka åt Påven
Påven i Rom är otvivelaktigt kristendomens högsta patriark oavsett vilken inriktning man sedan har på sin kristna tro. Många vallvärdar ditt Petersplatsen i Vatikanen för att lyssna på Påvens tal. Ibland kan det komma flera hundra tusen människor dit för att se och lyssna. Påven ses som en etisk dignitet som man ser upp till med aktning. Framförallt sedan massmedia började framhäva Påvens person i och med Johannes Paulus II, har Påvens roll stärkts.
Dock har det inte alltid sett ut så här. Genom århundradena har Påverollen inneburit allt från en säker död till stor perversion.
Under de första 200 åren efter Jesus död var det bara rekorderliga Påvar som alla blivit helgonförklarade i efterhand. När så romarriket föll blev det att Påven blev den samlande kraften i Västeuropa, vilket också plötsligt gav honom världslig makt. Och i och med det lockade Påvestolen andra sorters människor än de mest gudfruktiga. Så när vi börjar närma oss 800-talet var Påvestolen något man köpte, mördade för eller knullade sig till. Påvar kunde avlösas på löpande band. Och när vi kommit ett par hundra år till fick Frankrikes kung nog och flyttade Påven till sig för att få kontroll på honom.

Efter en tid fick Påven flytta tillbaks, men efterlämnade sig andra som nog tyckte att de också var Påve. Så under lång tid fanns det två – och ibland tre påvar.
Detta stabiliserades dock och Påven blev överhuvud över kyrkstaten som höll sig ända in på 1800-talet då Napoleon invaderade kyrkstaten.
Efter andra världskriget bildades Vatikanstaten som blev en suverän stat vilket den är än idag.

Om du åker till Rom för att besöka Påven kan du börja med att ta in på hotell i närheten av Vatikanen. Ett sådant hittar du via hotell-rom.se.

Andra inlägg.